Tuesday, January 10, 2012

Liwat II: Anwar bebas krn William, Kate bakal lawat!

Anwar Dibebaskan – Persoalan-persoalan untuk Najib

Posted Tuesday, January 10th, 2012

This post is also available in: English, Iban

Kes mahkamah melibatkan Taib Mahmud telah membuka tirai tahun baru ini, dan kini pula kes mahkamah kendalian Najib Razak pula menjadi tumpuan – kedua-duanya lihat sebagai gagal memenuhi objektif mereka!

Anwar Ibrahim yang menjadi mangsa tuduhan, pada mulanya, telah merasa terkejut dan terkilan dengan keputusan saat-saat akhir untuk menggugurkan dakwaan ke atasnya yang telah berlarutan selama tiga tahun.

Di negara UK suatu kempen membantah lawatan di-raja Putera William dan pasangannya Kate tetap akan dianjurkan jika Anwar dikenakan hukuman. Isu penghukuman Anwar akan tetap menjadi suatu masalah yang memalukan kerajaan Malaysia di mata dunia.

Bagi mengatasi masalah seperti ini jentera BN terpaksa memutar-belitkan cerita mereka. Menerusi media yang mereka kawal mereka tetap mengakui bahawa Anwar dibebaskan dari dakwaan kerana sistem perundangan Malaysia adalah bebas, berkecuali, telus dan bersih. Ini juga untuk menjernihkan nama baik kerajaan BN pimpinan Najib Razak!

Jika ditinjau dari sudut lain, keputusan mahkamah sedemikian telah memperlihatkan kelemahan Najib menguatkuasakan hukumannya – suatu kesilapan yang sukar diatasinya juga.

Kini Najib yang diketahui telah menghalang para hakim menjatuhkan hukuman ke atas Anwar telah menjadikan suatu tanda tanya apakah sebenarnya ketegasan pada sikap dan pandangannya.

Bukti dalam kes itu telah memperlihatkan a) Najib sememangnya bersekongkol dengan Mohd Saiful membuat keputusannya menentang Anwar, dan b) Najib telah berbohong kerana menafikan mengenali Saiful, kerana dia telah beberapa kali mengubah ceritanya ketika ditanya dan disiasat.

Kesimpulan kes tersebut telah disediakan oleh seorang peguam dari Australia, Mark Trowell yang menyatakan bahawa tuduhan ke atas Anwar adalah terlalu lemah dan tidak seharusnya dibicarakan dalam mana mahkamah. Dalam rekod perjalanan perbicaraan itu Najib dilihat tidak pernah berjumpa Saiful. Namun gambar foto Saiful yang menemuinya di pejabatnya ketika dia menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia, dia kemudiannya mengakui berjumpa dan berbual dengan Saiful yang seterusnya menurutnya berbincang mengenai permohonan biasiswa pelajaran Saiful! Suatu persoalan – apakah perkara lain yang mereka bincangkan selain mengenai biasiswa Saiful?

Kini, Perdana Menteri Najib mengakui memberikan keterangan yang tidak konsisten, maka kini dia seharusnya disoalsiasat kerana mengganggu Anwar menjalankan urusan politiknya. Persoalan-persoalan juga harus diajukan kepada pasukan polis dan sistem perundangan Malaysia, apakah objektif institusi mereka!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
bangsar south bangsar south bangsar south bangsar south bangsar south couple sex couple sex couple sex couple sex couple sex balcony balcony balcony balcony balcony balcony video video video video video video sex sex sex sex sex sex sex jho low 1mdb jho low 1mdb jho low 1mdb jho low 1mdb jho low 1mdb jho low 1mdb jho low